top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJozef Polko

Základné údaje o cukrovke

Aktualizováno: 8. 2.


Cukrovka je chronické celoživotné ochorenie. Ide o poruchu látkovej premeny (metabolizmu), pri ktorej telo nevie dobre hospodáriť s krvným cukrom, v dôsledku toho sa zvyšuje koncentrácia cukru v krvi (glykémia) a vzniká hyperglykémia.


Najčastejšie typy cukrovky sú cukrovka 1. typu (kedy sa inzulín jednoducho netvorí - jedna sa o autoimunitné ochorenie, ako je napríklad astma, alebo lupus) a cukrovka 2. typu, kedy sa inzulín v tele vytvára v dostatočnom množstve, ale z nejakých príčin je jeho účinnosť nižšia (príčinou môže byť stres, obezita, vek, životný štýl)...

Jedná sa o multifaktoriálne ochorenie, čiže nikdy nespôsobí vznik cukrovky len jedna príčina.

Z uvedeného vyplývajú aj možnosti liečby. Kým u cukrovky 1. typu je jedinou možnosťou liečby aplikácia inzulínu (pretože sa netvorí), u cukrovky 2 typu môžeme podľa celkového stavu pacienta a na základe indikačných kritérii ušiť pacientovi liečbu "na mieru," či už diétou, tabletkami, inzulínom, alebo kombináciou všetkých troch.


Cukor sa do krvi dostáva spracovaním potravy. Normálna koncentrácia krvného cukru (glykémia) nalačno je 4 – 6 mmol/l, diabetes je diagnostikovaný, ak je glykémia nalačno vyššia ako 6,5 mmol/l. Ak je zvýšená dlhodobo (pri neliečenom alebo nedostatočne liečenom diabete), vznikajú komplikácie, ktoré môžu závažne ovplyvniť život pacienta. V tom je nebezpečenstvo diabetu, pretože cukrovka nebolí, ale cievy sa neustále poškodzujú a spolu s nimi aj tkanivá jednotlivých orgánov. Pri prvých pozorovateľných príznakoch už býva zväčša neskoro na zvrátenie takýchto závažných zmien.



319 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page