top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJozef Polko

Ako si mám správne pichať inzulín?

Aktualizováno: 25. 2.



V tele každého zdravého človeka sa vytvára inzulín v pankrease 24 hodín denne (bazálna sekrécia), nikdy nie je nulová! Zabezpečuje metabolizmus glukózy v organizme. S každým najedením sa však vyplaví inzulínu viac (prandiálna sekrécia), aby dokázal spracovať cukor prijatý v potrave.

Preto sa používajú 2 typy inzulínov. Jeden bazálny (dlhodobý, nočný), ktorý zabezpečuje celodenné vylučovanie inzulínu z miesta vpichu, aby pokryl metabolizmus glukózy počas noci a v období medzi jedlami počas celého dňa, a prandiálny inzulín (bolusový, krátkodobý, denný), ktorý napomáha spáliť cukor prijatý v potrave. Vylučovanie takýchto inzulínov z miesta vpichu napodobní sekréciu vlastného inzulínu a vyzerá nejak takto:

V súčasnosti používame 2 typy inzulínov, humánne (ľudské) inzulíny a inzulínové analógy (mierne pozmenené molekuly inzulínu), ktoré potláčajú nežiaduce účinky ľudského inzulínu a naopak podporujú efekty, ktoré chceme dosiahnuť. Cielené efekty sú také, aby dlhodobý inzulín pôsobil čo najdlhšie a najvyrovnanejšie a krátkodobý inzulín, aby pôsobil čo najskôr, čo najkratšie a čo najúčinnejšie. Ďalším benefitom by mal byť nulový vplyv na rast hmotnosti, nakoľko ľudský inzulín je anabolický hormón.

Každý inzulín by mal byť v chladničke pri cca 4-8°C. Nemal by byť vystavený teplu, slnku a žiareniu. Večerný inzulín by sa mal podávať štandardne v tú istú hodinu, najlepšie hodinu pred spaním. Čiže ak raz si začnem aplikovať inzulín o 21:00, potom si ho aplikujem o tejto hodine stále.

Denný inzulín sa aplikuje vždy pred jedlom. Záleží od typu inzulínu, ako dlho by to malo byť. U humánnych krátkodobých inzulínoch je to 30 minút pred jedlom (Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid), u analógoch je to 15 minút pred jedlom (Novorapid, Humalog, Apidra). Najnovšie analógy sa aplikujú tesne pred jedlom (Fiasp). Teda ak mám predpísaný Novorapid a jeden deň raňajkujem o 7:30, tak si ho aplikujem o 7:15, ak v iný deň raňajkujem o 9:00, tak si ho aplikujem o 8:45.

Pacienti sú poučení a dávku inzulínu by si mali prispôsobovať dávke jedla a pohybovej aktivite.

Cieľom každého dobrého lekára a zodpovedného pacienta je, aby mal pacient vyrovnané hladiny glykémie, ktoré sa čo najviac približujú hodnotám zdravého človeka. Len vtedy nenastanú komplikácie, ktoré sú uvedené v druhom článku.

Dlhodobý inzulín sa navyšuje tak, aby sa pacient už ráno zobudil s dobrou glykémiou. Nemôže začať deň s vysokými hodnotami. Cieľová hodnota rannej glykémie nalačno je približne v rozmedzí 5,5 - 6,5 mmol/l. Hodnota žiadanej postprandiálnej glykémie (2 hodiny po jedle) by nemala prekročiť 8,0 mmol/l, ideálna je však v rozmedzí 6,5 - 7,5 mmol/l.

Aplikácia inzulínu je možná do brucha, do stehna, do ramena a do sedacieho svalu. Miesto vpichu by sa malo zakaždým meniť (pre zapamätanie ideálne do špirály), aby mala koža čas na regeneráciu.



2 739 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page